Hudební přehrávač Tomahawk

1675__90x90_tomaU hudebního přehrávače Tomahawk je působivá zejména jeho funkce vyhledávání, která je velmi sofistikovaná. Stačí zadat hledaný výraz do vyhledávacího pole v horní části okna aplikace. Použitím několika filtrů je pak vyhledávání ještě efektivnější. Tomahawk následně prohledá všechny vaše povolené služby. Seznam výsledků bývá velmi rozsáhlý a používá sloupce, ve kterých se zobrazí umělci, alba, písně, skladby a mnohem více.

Hlavním požadavkem na všestranný hudební přehrávač je, abyste si jej mohli přizpůsobit takříkajíc na míru svému hudebnímu vkusu. Hudební přehrávač Tomahawk tento požadavek splňuje velmi dobře. Bez problémů běží na různých linuxových distribucích (tedy i v Mintu), ale i na platformě Microsoft Windows a Apple OS. Tato flexibilita může být pro některé uživatele důležitá, neboť pro svou práci používají všechny tři platformy.

Tomahawk má intuitivní a velmi přehledné zobrazení. To platí i pro jeho rozhraní na všech třech platformách.

Dalším důležitým faktorem je jeho schopnost oddělit název skladby od zdroje. Tak se vytvoří univerzální vrstva pro hudební úložiště, streamingové služby a geografické oblasti.

Nejnovější verze přehrávače je 0.7.0. Podporuje všechna linuxová distra kromě Fedory a Debianu. Pro tyto dvě distribuce je aktuální verze 0.6.0.

 

1676__520x440_toma1

 

1677__320x440_toma2

 

1678__320x440_toma3

 

1679__320x240_toma4

 

Dva zdroje

Tomahawk je velmi mladý linuxový hudební přehrávač, ale i přes své mládí je překvapivě vyzrálý, zejména co se týče výkonu.

Umožňuje používat místní i internetové hudební sbírky jako jedinou hudební platformu v rámci všech tří systémových platforem. Jedná se o standard, který by měly splňovat všechny moderní hudební přehrávače.

Tomahawk integruje YouTube, Spotify, Jamendo, Grooveshark, lastfm, OfficialFM a tucet dalších. K tomuto nejnovějšímu vydání snadno přidáte internetové hudební zdroje prostřednictvím systému resolverů třetích stran. Stačí jen otevřít panel nastavení a klepnout na tlačítko Služby. Ze seznamu vyberte odpovídající resolver a tlačítkem Instalovat ze souboru jej přidáte. Stejný postup umožňuje připojit Tomahawk ke svým profilům na sociálních sítích.

 

Vzhled a chování

Některé hudební přehrávače mají do očí bijící problém – uvádí příliš mnoho informací na příliš malém prostoru. To u Tomahawku nehrozí. Menu v jeho rozhraní si totiž můžete skrýt. To je pak nahrazeno ikonou, která otevírá nástroje a nabídku nastavení.

Sidebar pak pomáhá udržovat pořádek v zobrazeném okně aplikace. Zobrazuje místní sbírku, on-line seznamy skladeb a rozhlasových stanic. Ovládací prvky pro přehrávání jsou umístěny na spodní straně okna.

 

Co vidíte

Zobrazená fronta umožňuje přidání dalších titulů do vašich sbírek. Můžete si prohlédnout frontu jako otevřený seznam nebo jí uzavřít, kdy se následně zobrazí počet titulů, čekajících na přehrání.

Šikovná je i možnost odebrat skladby nebo měnit jejich pořadí prostým přetažením v seznamu.

V závislosti na tom, co si zvolíte pro zobrazení v sidebaru, je možné přidat si rozšiřitelná okna v pravé části hlavního okna přehrávače. Například, když je přehrávána nějaká skladba, zobrazí se i další hity daného interpreta a zkrácená verze databáze Wikipedie s údaji o něm.

 

Zobrazení Real Estate

Podržte tlačítko myši na libovolné položce a v postranní liště uvidíte plovoucí možnost pro skrytí položky. Postranní panel slouží jako funkční ovládací panel pro to, co chcete zobrazit. Například, první řetězec na Přístrojové desce. Ten zobrazuje poslední přírůstky v místním katalogu, nejnovější playlisty z místních sbírek, on-line zdrojů, stanic i naposledy přehrávaných skladeb.

Štítek Supersbírka kombinuje místní knihovny všech vašich přátel pomocí Tomahawku a bude to asi nejvíce používaná funkce. Nejoblíbenější skladby zobrazí oblíbené skladby vaše i vašich přátel. Nedávno poslouchané zobrazí poslední skladby, které jste si přehrávali. Já osobně nejsem velký fanoušek sociálních sítí, tak zde prosím omluvte mé velké zívnutí.

 

Vylepšená navigace v sidebaru

Graf oblíbenosti může být užitečný, neboť ukazuje v současné době nejprodávanější písně na vybraných službách, aktivovaných a předplacených podle vlastního výběru. Nové zprávy a funkce hledání v historii jsou individuální záležitostí, pro někoho potřebné, pro jiného ztráta času.

Snad nejužitečnější části postranního panelu jsou položky Moje hudba a Moje sbírka. To je právě to místo, kde si kliknete pro místní nebo online hudební seznam. Můžete zde také skrýt nebo zobrazit sublists. Navíc ještě lze také vytvářet seznamy skladeb a seznamy rozhlasových stanic pro pravidelný poslech.

 

Povedené vyhledávání

U hudebního přehrávače Tomahawk je působivá zejména jeho funkce vyhledávání, která je velmi sofistikovaná. Stačí zadat hledaný výraz do vyhledávacího pole v horní části okna aplikace. Použitím několika filtrů je pak vyhledávání ještě efektivnější. Tomahawk následně prohledá všechny vaše povolené služby. Seznam výsledků bývá velmi rozsáhlý a používá sloupce, ve kterých se zobrazí umělci, alba, písně, skladby a mnohem více.

Při klepnutí na informační ikonu, vyskočí související informace o historii poslechu pro daný výběr. Tlačítko Poznámka ve spodní části se ve vyskakovacím okně zobrazí informace a další podrobnosti, související s interpretem, jeho největší hity a další.

Rovněž můžete klepnout na přehrávanou skladbu nebo jiné související album nebo na interpreta. Pokud tento titul ještě není v místní sbírce, Tomahawk se připojí se k jeho umístění v on-line hudebních prodejnách a přehraje jej pro vás.

 

Instalace

Instalace Tomahawku je asi jediná část, kde je trochu zmatků. Není totiž běžně k dispozici ve standardních repozitářích celé řady dister. Pokud už je, tak to bude zastaralá verze. Pro Linux Mint bude pro instalaci nejnovější verze nutné přidání náležitého repozitáře. Proto si otevřete terminál a zadejte příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:tomahawk/ppa

 

Následně aktualizujte databázi softwaru příkazem:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get update

 

A nainstalujte Tomahawk:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install tomahawk

 

Ikona pro spuštění přehrávače se vám poté zobrazí v Menu > Zvuk a video (Multimédia) > Tomahawk

 

Sečteno podtrženo

Pokud hledáte příští generaci hudebních přehrávačů, tak Tomahawk je dobrá volba. Je to ještě mladý projekt  a bude potřeba vyvinout ještě hodně úsilí ve spoustě oblastí jeho vývoje, ale věřím tomu, že s každou novou verzí bude lepší a lepší. Zatím Tomahawk velmi dobře funguje i ve svém současném stavu. Má však také některé fičury, které jsou více nepříjemné, než nefunkční.

Pro naše končiny je plusem dobrý překlad do češtiny, jak je na tom se slovenštinou, se mi bohužel zjistit nepodařilo (pište prosím do komentářů).

Web projektu najdete na http://www.tomahawk-player.org/.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Jedna reakce na Hudební přehrávač Tomahawk

  1. fri říká:

    Tak dlouho jsem váhal, jestli už je Tomahawk zralý na to, abych o něm napsal na fripohledu, totiž až vyjde verze 0.8 (poslední dobou se, co se týče překladových řetězců nic moc neděje), až o něm napsal někdo jiný. A možná proto, že se v okně Tomahawku „O programu“ zřejmě nezobrazují informace o překladatelích, mě potěšil předposlední odstavec článku. Některé věci v překladu jsem mezitím upravil, ale ještě čekám, až si to sedne.