Alternativa k Photoshopu? – 05

Myslíte si, že je to všechno? Co nehledat něco se stejným ovládáním jako Photoshop, ale využít opět náš starý dobrý Gimp?

Máme zde nový fork Gimpu nazvaný Glimpse.

Proč forkovat (upravovat) Gimp?

Důvody politické, někdy i šílené …

Připomeňme si, že ve světě otevřeného softwaru už nějakou dobu dochází ke změnám, které více reflektují vývoj společnosti a různých kategorií lidských minorit v ní.

Důvody spíše technické

I jiné důvody kromě názvu programu uvádí autoři Glimpse. Dalším hlavním je neutěšený stav uživatelského rozhraní editoru GIMP. Tým, který toto má na starosti, se dle Glimpse nesešel od roku 2012, zatímco vývoj grafického rozhraní a instalátorů nadále pokračuje. Tvůrci Glimpse by tak rádi soustředili síly právě i na celkovou uživatelskou zkušenost při práci s programem a snadnost použití programu lidmi, kteří s free software ještě ani nepřišli do styku.

Cílem Glimpse rozhodně není nahradit GIMP. Ten nechť si žije svým vlastním životem, Glimpse jej používá jako solidní základ pro vytvoření vlastního projektu, který bude v některých ohledem lépe konvenovat některým uživatelům.

Když nahlédneme na soupis posledních změn na GitHubu projektu, najdeme tam několik dalších věcí. Tou první, kterou uvidí významná část uživatelů, je přepracovaný instalátor pro Windows, stavějící na WiX Toolsetu. V našem linuxovém světě se spíše bude hodit vylepšená podpora pro Flathub a Snapcraft. Glimpse by také měl mít výrazně lepší dokumentaci a podpůrné nástroje pro sestavování a balíčkování aplikace. A některé další věci.

Aktuální verzí je Glimpse 0.1.2, která odpovídá GIMPu 2.10.12.

O Glimpse zatím lze říci, že před několika měsíci způsobil bouři ve sklenici vody (podobně jako Devuan), ale život jde dál a GIMP i Glimpse vesele koexistují. Každopádně s Glimpse se momentálně pracuje stejně jako s GIMPem a pokud nepotřebujete něco, co zatím Glimpse neimplementuje, případně neumí zprovoznit jako GIMP pomocí pluginů, nezaznamenáte prakticky žádné podstatné rozdíly.

I tento díl našeho hledání alternativy je inspirován již vydaným článkem. Zveřejnil ho David Ježek . Pokud se o tomto forku chcete dozvědět něco více, určitě si článek přečtěte. je poměrně dost obsáhlý.

Závěr nezávěr

Když se tedy odkloníme od politiky a různých jiných nesmyslů zjistíme, že alternativy k Photoshopu jsou a to i zdarma. Hodně z nich je založeno na Gimpu, což není žádný problém. Ten totiž minimálně 90% uživatelů svojí výbavou stačí. Pokud si ho vylepšíte jiným ovládáním, tak ani moc rozdílů oproti Photoshopu běžný uživatel nepozná.

Profesionálnímu grafikovi samozřejmě chybí nějaké rozsahy, hloubka, CMYK apod. Ale spousta se toho v budoucnu do Gimpu chystá. Také je možné použít nějaké doplňkové programy, které Gimp pak umí použít.

Nebo je možno použít i nějaké „nesvobodné“ alternativy. Například Zoner. Ten je možno rozběhnout pod Wine, i když nejsem si jist, jestli nejnovější verzi. Někdy může velmi dobře nahradit Photoshop i několikrát na našem webu zmíněná Krita.

A proč závěr nezávěr? No sice jsme si jasně odpověděli, že Photoshop se nahradit dá. A často velmi dostatečně. Hodně z alternativ, mnou i jinými autory popsané ,však vychází z jednoho programu. Ale třeba i Vy máte nějakou vhodnou alternativu. Napište o ní jako další díl seriálu. Nebo alespoň do komentářů a já z nich pak další díl udělám za Vás. Ale raději se zapojte i Vy.

Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.