Opera – stále chybí nová verze pro Linux

1923__74x80_operaOpera je populární multiplatformní webový prohlížeč, který jistě netřeba představovat a pro jeho příznivce je určen tento článek. Opera je totiž ve verzi 12.16 dostupná i pro uživatele Mintu. Tak jako jeden rád holky a jiný vdolky, tak má každý právo si vybrat ten „svůj” webový prohlížeč.

Opera s sebou přináší zajímavé prvky jako je vestavěný emailový klient, RSS čtečka, IRC klient, podpora gest myší, speeddial, spojování záložek a relace. Přesto se jejím vývojářům podařilo usnout na vavřínech. Pro Mac je již verze 18.0 a stejně tak pro Windows 18.0.1284.68. Desktopová verze Opery již v proprietárních systémech běží na jádře Blink, na kterém funguje nám známé Chromium.

Avšak fanoušci Opery napjatě čekají na novou linuxovou verzi, staré jádro Presto má totiž již špatnou podporu a některé moderní prvky webu se v Opeře kvůli tomu špatně zobrazují.

 

1922__400x218_opera-1

 

Pro jeho snadnou instalaci v Mintu si nejprve přidáme příslušný repozitář, potom klíč, aktualizujeme seznam repozitářů a potom již jen instalujeme příslušný balíček.
V terminálu zadáme:

Příkazy terminálu:
sudo sh -c ‚echo „deb http://deb.opera.com/opera/ stable non-free“ >> /etc/apt/sources.list.d/opera.list‘
sudo sh -c ‚wget -O – http://deb.opera.com/archive.key | apt-key add -‚
sudo apt-get update
sudo apt-get install opera

 

Domovská stránka projektu je www.opera.com.

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na Opera – stále chybí nová verze pro Linux

  1. KOLEGA říká:

    Opera tak absolutně pokazili (málem jsem použil jiný termín), že nemá cenu ji více používat, já zbožňoval RSS čtečku, mail klienta, vše uvnitř jednoho prohlížeče … Jedinej problém byl právě s Prestem … Nepotřebuji další Chrome, jeden mám a to mi stačí, škoda no …

  2. huskyviking říká:

    Děkuji za významnou pomoc při tvorbě článku členu naší komunity a nadšenému uživateli Opery kamowski.
    Ještě jednou díky.